Kompanija RokPay d.o.o. kao prvi zagovornik i pokretač “Kupi sada, plati kasnije” revolucije na Balkanu

Napisala: Amila Heralić

RokPay platforma je jednostavan, siguran i beskartični način online kupovine, koja Vam pruža mogućnost odgođenog plaćanja. Platforma je napravljena od strane programera i programerki istoimene kompanije, RokPay d.o.o., 2021. godine koju je osnovao Husein Aškraba, jedan od najutjecanijih lidera u svijetu razvoja digitalnih plarformi, kao i implementaciji strateških rješenja za eCommerce.

Husein Aškraba

Husein Aškraba

-OD PRVOG ONLINE SHOP-A, POKRENUTOG 2005. GODINE, DO PRVOG ZAGOVORNIKA I POKRETAČA “KUPI SADA, PLATI KASNIJE” REVOLUCIJE NA BALKANU –

Svoju, već sada, 18 godina dugu karijeru u eCommerce svijetu, započeo je osnivanjem svog prvog online shop-a, 2005. godine, a od 2011. godine sa svojim partnerima kreira, već pomenuta, strateška rješenja za eCommerce. Osnivač je i CEO softverske kompanije Commerce Care d.o.o. sa sjedištem u Zenici, koja je 07. decembra 2022. godine obilježila 5 godina uspješnog poslovanja. Pored toga, Husein je i jedan od osnivača kompanije RedWood Digital d.o.o., čije je sjedište u Beogradu.

Vođen strašću prema eCommerce ekosistemima, ali i svjestan koristi istih za današnje društvo, Husein je odlučio okupiti ljude koji zajedno sa njim, kreiraju platforme koje nadmašuju dosadašnje iskustvo kupovine. Jedna od takvih platformi je upravo RokPay platforma.

RokPay aplikacija Vam omogućava da online kupite određeni artikal u shop-u s kojim imamo saradnju, te da isti platite tek ukoliko se uvjerite u njegovu kvalitetu i to u roku od 14 od dana kada Vam je isti poslan na adresu.

”Recimo da ste baš ovaj vikend pozvani da idete na skijanje sa Vašim prijateljima. Imate sve što Vam je potrebno osim skijaške jakne, koja trenutno košta malo više nego što ste u mogućnosti platiti. Tu nastupa RokPay, koji Vam omogućava ODGOĐENO plaćanje. Nakon izvršene kupovine, na Vašu e-mail adresu primit ćete sve informacije o načinu plaćanja, a od trenutka kupovine, uplatu je moguće izvršiti u roku od 14 dana”, navodi Amila Hrustić, RokPay Product Owner, koja je titulu magistrice elektrotehnike stekla na Elektrotehninčkom fakultetu Univerziteta Sarajevo.

Amila Hrustić

Amila Hrustić

CILJ KOMPANIJE ROKPAY D.O.O.-

“Cilj kompanije RokPay d.o.o. je da online način kupovine “Kupi sada, plati kasnije” (“Buy now, pay later” – BNPL), koji je već godinama standard u svijetu, zaživi i na području Balkana, te olakša svakodnevnicu svih onih koji prepoznaju ogromnu vrijednost i sve benefite koje pruža ovakav vid kupovine. S obzirom na to da na Balkanu ovaj sistem još uvijek nije u potpunosti doživio svoj procvat, čvrsto vjerujemo u to da ćemo, kao kompanija koja je prva počela promovirati BNPL sistem plaćanja na Balkanu, doprinijeti ekspanziji istoga na Balkanu”, ističe Husein Aškraba koji već dugi niz godina sa svojom porodicom živi u Štutgartu, u kojem je ovaj način kupovine, u potpunosti prihvaćen od strane stanovništva. ”Upravo u Njemačkoj, već 15 godina se masovno koristi “Kupi sada, plati kasnije” način kupovine. U samim počecima, ljude je bilo teško uvjeriti da ovaj vid kupovine nije nikakva prevara, ali danas gotovo da i ne postoji osoba u Njemačkoj koja ne koristi “Kupi sada, plati kasnije” način kupovine.”

-REGISTRACIJA NA ROKPAY PLATFORMU-

Registracija na RokPay platformu je veoma jednostavna. Potrebni su Vaši osnovni podaci, zajedno sa dokumentom za identifikaciju, što može biti ID ili pasoš. U roku od nekoliko minuta na Vaš mail stiže potvrda o uspješnoj registraciji i verifikaciji.

-NAČIN KORIŠTENJA ROKPAY PLATFORME-

Nakon uspješne registracije, kupovinu vršite odabirom željenih artikala na nekom od partnerskih online shop-ova i njihovim dodavanjem u korpu. Zatim, nastavljate pratiti upute koje će Vas odvesti na virtuelnu kasu za plaćanje. Praćenjem uputa doći ćete do checkout procesa gdje kao način plaćanja birate RokPay, te time završavate Vašu kupovinu!

Pregled statusa svih kreiranih narudžbi nekog od shopova moguće je izvršiti kroz platformu u rubrici “ Sve narudžbe” od strane administratora tog shop-a. Pored osnovnih informacija o narudžbama, moguće je pregledati i detalje poput spiska svih naručenih artikala, iznosa poštarine, informacija o trgovini i slično.

RokPay aplikacija Vam omogućava da online kupite određeni artikal u shop-u s kojim imamo saradnju, te da isti platite tek ukoliko se uvjerite u njegovu kvalitetu i to u roku od 14 od dana kada Vam je isti poslan na adresu.

-VRAĆANJE NARUDŽBE U SLUČAJU DA VAM NE ODGOVARA-

Nakon pregleda i isprobavanja artikala, zadržavate i plaćate samo one artikle koji Vam odgovaraju, a za ostale artikle imate mogućnost povrata trgovini i poništenja narudžbe.

-BENEFITI KORIŠTENJA ROKPAY PLATFORME-

Benefiti RokPay platforme su:

  • Jednostavna registracija korisnika (provjera i aktiviranje u roku od 24 sata)
  • Jednostavna registracija shop-a (provjera i aktivacija u checkout procesu u roku od 48 sati)
  • Isprobavanje artikala (naručite artikle bez plaćanja unaprijed)
  • Beskartično plaćanje (dovoljna je verifikacija u sklopu RP platforme)
  • Pregled svih narudžbi putem app ili web-app
  • Siguran način plaćanja

-BENEFITI KOJE IMAJU VLASNICI SHOP-A ZAKLJUČIVANJEM SARADNJE SA ROKPAY D.O.O. KOMPANIJOM-

Saradnja sa RokPay platformom Vam nudi više kupaca kao i najbolji način da prodaja postane veća, bolja i brža. RokPay preuzima odgovornost isplate Vašeg novca.

”RokPay definitivno predstavlja jedan GameChanger na Balkanu koji će uskoro osvojiti pomenuto tržište zajedno sa web platformom koja je dostupna. Uskoro očekujemo Android i iOS mobilne aplikacije koje će olakšati pregled naudžbe i provjeru samim korisnicima. Veliki bonus u ovome jeste implementacija u checkout procesima u što većem broju shop-ova, koja nam je težnja da ostvarimo u narednom periodu. Ovo će omogućiti veći promet kroz same shop-ove i jednostavno veći conversion rate koji će shop-ovi osjetiti nakon implementacije RokPay-a. Jedan od velikih bonusa za samog korisnika jeste da nije potrebna kreditna kartica nego jednostavno da se uplate vrše preko generisane uplatnice ili aplikacije u bilo kojoj banci koju posjeduju”, izjavila je Amila Hrustić, RokPay Product Owner.

“Kupi sada, plati kasnije” način plaćanja pruža savremeno i efikasno rješenje za potrebe kupaca. Ovakav način sigurnog, brzog i efikasnog beskartičnog plaćanja, koji je odavno prihvaćen i funkcionalan na području cijele Evrope i šire, donosimo na naše prostore. Nadamo se da će RokPay postati dio Vaše šoping svakodnevnice!

Meni